Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Mesagerul de Covasna
Anul şi data apariţiei: 07-02-2013
Tematica: problematica steagului secuiesc
Categoria articolului: ştiri
Autorul articolului: Oana Mălina Negrea/AGERPRES
Titlul articolului: Horia Grama (PSD): Legea precizează în ce condiţii pot fi folosite simbolurile minorităţilor naţionale
Numărul fotografiilor: 1
Acces online: https://www.mesageruldecovasna.ro/stiri/horia-grama-psd-legea-precizeaza-in-ce-conditii-pot-fi-folosite-simbolurile-minoritatilor-nationale/


Preşedintele filialei PSD Covasna, deputatul Horia Grama afirmă că înlăturarea drapelului secuiesc din sala de protocol în care a avut loc săptămâna trecută învestirea noului prefect al judeţului, Dumitru Marinescu, s-a făcut conform legii.
Horia Grama a declarat ieri, pentru AGERPRES, că steagul secuiesc „nu avea ce căuta acolo" pentru că legea spune foarte clar unde şi în ce condiţii pot fi folosite simbolurile minorităţilor naţionale.„Legea spune că însemnele minorităţilor pot fi folosite la întâl­nirile, reuniunile, manifestările specifice acestora, dar nu pot fi ar­borate permanent pe clădiri oficiale. Deci, dacă în sala de protocol ar fi fost o întâlnire a secuilor puteau să-şi pună steagul, nimeni nu îi oprea, dar la învestirea prefectului nici nu se pune problema arbo­rării drapelului secuiesc", a spus Horia Grama.Liderul PSD Covasna e de părere că reacţiile unor oficiali ai Unga­riei la acest subiect sunt exagerate şi reprezintă un amestec în tre­burile interne ale României.„Reacţiile sunt exagerate, pentru că ştim bine România este una dintre ţările care respectă cu prisosinţă drepturile minorităţilor naţionale. Din acest punct de vedere Ungaria nici nu se poate com­para cu noi (...) Consider că este o obrăznicie şi un fel de amestec în treburile noastre interne", a mai spus Horia Grama. Acesta consideră că reacţiile oficialilor maghiari fac mai mult rău decât bine comuni­tăţii maghiare din Transilvania şi relaţiilor interetnice.La câteva zile după înlăturarea steagului secuiesc din sala de protocol a Prefecturii şi Consiliului Judeţean Covasna, secretarul de stat în Ministerul de Externe din Ungaria, Nemeth Zsolt a declarat că „maghiarii din Transilvania sunt supuşi unei agresiuni simbolice". Acesta a cerut consiliilor locale ca în semn de solidaritate să arbo­reze steagul „Ţinutului secuiesc", iar un district din Budapesta a şi făcut acest lucru.Guvernul României a avut o reacţie rapidă şi dură, premierul Victor Ponta spunând miercuri că România nu acceptă de la nimeni „obrăznicii", nici lecţii privind funcţionarea autorităţilor locale şi nici sfaturi privind arborarea steagurilor.    
  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.